30 Temmuz 2012 Pazartesi

Çorba yapmanın püf noktaları

Çorbalar sofralarımızın baştacı. Ancak çorbaları doğru şekilde pişiriyor muyuz? İşte çorba pişirmenin püf noktaları. NTV'de bir programa katılan Selahattin Dönmez, çorbanın nimetlerinden daha fazla yararlanabilmek için dikkat edilecek noktaları sıralaladı...


KURU BAKLİYAT VE SEBZE OLMALI

Diyetisyen Selahattin Dönmez, çorbanın çok önemli bir besin olduğunu vurgulayarak "Çorba sadece hızlı bir şekilde tüketip doymak için içiliyor. Aslında düzenli olarak içilmeli, özellikle kuru bakliyat ve sebzelerin yer aldığı çorba içmenin insan sağlığı açısından çok büyük faydaları var" dedi.

KRONER KALP RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Kroner kalp hastalığına yakalanma riskinin düzenli çorba içenlerde önemli bir oranda düştüğünü ifade eden Dönmez, "Taneli olmuş olması, lif oranının yüksek olması sindirim sistemini rahatlatır" dedi.

KÜÇÜK PARÇAYA AYIRMAYIN SAATLERCE KAYNATMAYIN

Selahattin Dönmez, Türkiye'de çorbaların geleneksel metodla yapıldığı için besin değerini büyük oranda kaybettiğine de değindi ve küçük parçlara ayrılıp saatlerce kaynatılan çorbanın kalitesinin azaldığını belirtti.

TANELİ İÇİLEN ÇORBA DAHA FAYDALI

"Diri olmalı, yediğinizi algılamalısınız" diyen Selahattin Dönmez, taneli içilen çorbanın diğer sıvı kategorisindeki çorbadan daha uzun süre tokluk sağladığını da vurguladı.

Yeni nesil hazır çorbaların, evde yapılan çorbalardan bir farkı olmadığını da ifade eden Selahattin Dönmez, geleneksel kurutma yöntemiyle, koruyucu katkı maddesi kullanılmadan hazırlandığını belirtti.

Limonlu, sütlü, yoğurtlu, unlu, sirkeli terbiyeler ve sarımsaklı ve beşamel sos gibi çorbayı lezzetlendiren, pişirmeyi kolaylaştıran püf noktalar:

* Sebze çorbası yaparken, sebzenin renginin kararmaması için biraz sirke koyabilirsiniz.

* Çorbanın kıvamı çok sulu olursa, ayrı bir yerde yağ ve un kavurup ekleyebilirsiniz.

* Bayat ekmeklerinizi, minik küpler halinde doğrayın; bir kâsenin içinde, sevdiğiniz baharatlarla birlikte, biraz zeytinyağıyla karıştırın ve altın rengini alıncaya kadar fırınlayıp bir kavanoza koyun. Çorbalarınızda garnitür olarak kullanabilirsiniz.

* Bakliyatlarınızı saklarken, böceklenmemesi için, kavanoza birkaç diş sarımsak koyun.

LİF İÇERİĞİ YÜKSEK UNLA YAPILMALI

Hazır çorbaların içinde kuru baklagiller, mantar, ve domates bulunduğunu, kıvamlaştırıcı olarak çok daha sağlıklı, lif içeriği yüksek olan un ile yapıldığını anlatan Selahattin Dönmez, dünyanın en iyi bir kaç aşçısıyla yeni formüller geliştirildiğini ve tatlarının da evde yapılan çorbalara denk olabilecek niteliğe getirildiğini sözlerine ekledi.

Bayatlayan ekmekleri israf etmemek için küçük parçalar halinde kesin ve buzdolabında muhafaza edin. Bu küçük ekmek parçalarını çorba yapacağınızda kızartarak çorbanın içine koyun. Böylece ekmekleri değerlendirmiş ve de çorbayı lezzetli doyurucu bir kıvama getirmiş olursunuz

Yemeklerin baştacı olan çorbayı fazla yaparsanız ertesi güne kalır. Fakat o zaman çorbada katılaşma görülür. Eğer çorbayı yeniden yumuşatmak istiyorsanız, içine bir miktar su ekleyip, karıştırarak yeniden kaynatın. Bu şekilde ilk günkü gibi lezzetli ve kıvamlı olacaktır.

Yumurta, limon ve krema ile hazırlanan terbiye, Çorba ve soslara lezzet katar. Ancak, yemeğe ilave edilirken dikkat edilmezse kötü sonuç verebilir. Yumurtanın ve kremanın kesilmesini önlemek için çorbanın ılınmasını bekleyin. Terbiye malzemesini çorbaya azar azar katarak karıştırın. Bir daha kaynatmayın.

Akşam eve gelecek misafirinize enfes bir çorba yaptınız ama bir sorun var ; ”çorbamın tuzu fazla oldu” mu diyorsunuz ? Üzülmeyin işte size birkaç püf nokta :

Çok tuzlu değilse bir parça şeker işi halledecektir.

Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden pişince içinden çıkartın.

Çorbaya çok fazla tuz koydunuzsa içine gümüş bir kaşık ve küçük bir bardak dolusu çiğ süt koyun. 5-10 dakika kısık ateşte pişirin. Sonra içindeki kaşığı çıkartın.

arkadaşlar yoğurtlu çorba yaparken kesilmesin diye kaynayana kadar saatlerce karıştırırz ben onun terine içine bi tane patatesi doğrayıp atıyorum arada bir gelipde karıştırmak yeterli oluyo kesilmesini önlüyo umarım işinize yarar

bizde yumurta kırıyoruz

yoğurdu su ve pirinç yada şehriye kaynadıktan sonra dökerseniz karıştırarak kaynamasını beklerseniz kesmez..



1 yorum:

  1. emeklerinize sağlık teşekkürler.faydalı püf noktalar vermişsiniz

    YanıtlaSil