29 Temmuz 2012 Pazar

et suyu hazırlama

ET SUYU - Kuzu Etinden -

MALZEMELER : 12 su bardağı ( 3 lt. ) su, 1 kg. 250 gr. kuzu eti, 1 tane iri havuç, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz, 1/4 pırasa HAZIRLANIŞI : Bir tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak ve tuz konur ve tencerenin kapağı açık olarak, ateşe koyulur. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile toplanarak, atılır. Sonra; tencerenin kapağı kapatılır ve et yumuşayıncaya kadar, yani; 1,5 saat kadar, hafif ateşte kaynatılır. Et pişince, bir tabağa alınır. Tencerede kalan, 8 - 9 bardaklık su, ince süzgeçten geçirilir. Büylece; et suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale getirilmiş olur.

ET SUYU - Kuzu Başından -

MALZEMELER : 11 su bardağı ( 2 lt. 750 gr. ) su, 2 tane kuzu başı, 1 tane iri havuç, 1 baş iri soğan, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Su, temizlenmiş ve derisi ayıklanmış kuzu başları, üstü kazınmış havuç, kabukları soyulmuş soğan, pırasa, temizlenmiş maydanoz kökü, sarımsak ve tuz tencereyle kapağı açık olarak, ateşe koyulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır. Tencerenin kapağı kapatılarak, 1,5 saat kadar kaynatılır. Başlar pişince bir tabağa çıkartılır. Tenceredeki su da ince bir süzgeçten geçirilerek, kullanıma hazır hale getirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekmektedir.

ET SUYU - Koyun Başından -

MALZEMELER : 13 su bardağı ( 3 lt. 250 gr. ) su, 1 tane iri koyun başı, 1 baş iri soğan, 1 tane iri havuç, 1 demet kök maydanoz, 1/4 pırasa, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye, su, derisi ayıklanmış ve temizlenmiş koyun başı, kabukları ayıklanmış soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak ve tuz konur. Tencere, kapağı açık olarak ateşe oturtulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile toplanarak, atılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve 2,5 saat kadar kaynatılır. Baş pişince bir tabağa çıkartılır. Tenceredeki su da ince bir süzgeçten geçirilir. Böylece; baş suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale gelmiş olur. Elde edilen suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.

ET SUYU - Koyun Kemiklerinden -

MALZEMELER : 32 su bardağı ( 8 lt. ) su, 2 kg. koyun kemiği, 1 tane iri havuç, 2 baş iri soğan, 1 demet iri maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1/4 pırasa, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Büyükçe bir tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğanlar, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak tuz ve küçük parçalara ayrılmış kemikler koyulur. Tencere, üzeri açık olarak ateşe oturtulur. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile toplanarak atılır. Tencerenin kapağı örtülür ve 5 saat kadar kaynatılır. 5 saat sonra kemikler çıkarılır. Tenceredeki 8 - 9 bardak su, ince bir süzgeçten geçirilir. Böylece; et suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale gelmiş olur.

ET SUYU - Koyun Etinden -

MALZEMELER : 14 su bardağı ( 3,5 lt. ) su, 1 kg. koyun eti, 1 demet maydanoz kökü, 1 iri havuç, 2 baş orta boy soğan, 1 diş sarımsak, 1/4 pırasa, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak, tuz ve et ilave edilerek, üstü açık olarak, ateşe koyulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır. Tencerenin kapağı kapatılır ve et yumuşayıncaya kadar, yaklaşık; 2,5 saat hafif ateşte kaynatılır. Et pişince, bir tabağa çıkarılır. Tenceredeki su, ince bir süzgeçten geçirilerek, kullanılmaya hazır duruma getirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.

ET SUYU - Dana Etinden -

MALZEMELER : 12 su bardağı ( 3 lt. ) su, 1 kg. 250 gr. dana eti, 1 tane havuç, 1 baş soğan, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1/4 pırasa, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Tencereye; su, kabuğu soyulmuş soğan, üstü kazınmış havuç, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak, tuz ve et koyulduktan sonra tencere, kapağı açık olarak ateşe koyulur. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınıp, atılır ve et yumuşayıncaya kadar, hafif bir ateşte 1,5 saat kadar kaynatılır. Et pişince, bir tabağa çıkartılır. Kalan su, ince bir süzgeçten geçirilerek, yemeklerde kullanılmaya hazır hale getirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.

ET SUYU - Sığır Kemiklerinden, Koyu Renkte -

MALZEMELER : 32 su bardağı ( 8 lt. ) su, 1,5 kg. sığır kemiği, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 tane iri havuç, 2 baş iri soğan, 1/4 pırasa, 1 diş sarımsak, 1 demet maydanoz kökü, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Büyükçe bir tencereye; yağ ile kemikler koyulur ve bir süre kuvvetli bir ateşte veya fırında karıştırılarak, kavrulur. Sonra üzerine, üstü kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçlar, kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış soğanlar, maydanoz kökü, pırasa ve sarımsak ilave edilir. Sebzeler ve soğanlar, pembemsi bir duruma gelinceye kadar kemik ile birlikte, karıştırılarak kızartılır. Sebzeler de kızarınca, tencereye su ve tuz koyulur. Kuvvetli bir ateşte, üzeri açık olarak kaynatılır. Su ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınır. Köpükler bitince, tencerenin kapağı kapatılır. Hafif ateşte, 5 saat kadar kaynatılır. 5 saat sonra kemikler tencereden çıkarılarak, tabağa koyulur. Et suyu Tülbent veya tel süzgeç ile süzülür ve et suyu kullanılmaya hazır hale gelir. Afiyet olsun.

ET SUYU - Sığır Etinden, Koyu Renkte -

MALZEMELER : 16 su bardağı ( 4 lt. ), 800 gr. sığır eti, 1 çorba kaşığı tereyağı, 2 baş orta büyüklükte soğan, 2 tane orta boy havuç, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Bir tencereye, yağ ile et koyulur. Kızgın fırında veya kuvvetli ateşte, sık sık çevrilerek kızartılır. Et kızarınca, kabukları soyulmuş ve ince ince doğranmış soğanlarla, üstü kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçlar, maydanoz kökü, pırasa ve sarımsak tencereye ilave edilir. Sebzelerle soğanlar, pembemsi bir hale gelinceye kadar etle, katkıları, karıştırılarak kızartılır. Sebzeler de kızarınca, tencereye su ile tuz da koyulur ve kuvvetli bir ateşte, üstü açık olarak, kaynatılır. Suyun ısınmasıyla, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınır. Köpükler bitince, tencerenin kapağı örtülür. Et, yumuşak bir duruma gelinceye kadar, yani; 3 - 3,5 saat kadar hafif ateşte kaynatılır. Et pişince, bir tabağa alınır. Suyu da ince bir süzgeçten geçirilir. Yemeklerde kullanılmaya hazır bir duruma gelmiş olan et suyunun, 8 - 9 su bardağı kadar olmasına dikkat edilmelidir.

ET SUYU - Sığır Kemiklerinden, Açık Renkte -

MALZEMELER : 32 su bardağı ( 8 lt. ) su, 1,5 kg. sığır kemiği, 2 tane büyük havuç, 2 tane büyük baş soğan, 1/4 pırasa, 1 demet iri maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz HAZIRLANIŞI : Büyükçe bir tencereye su koyulur. ( Tencere, 32 su bardağı suyun tamamını almazsa, aldığı kadarı koyulur. Suyu çekildikçe, eldeki su ilave edilir. ) Suyun içine, kabuğu soyulmuş soğanlar, üstü kazınmış havuçlar, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak ve tuz ilave edildikten sonra parçalara ayrılmış kemikler de ilave edilir. Tencere, kapağı açık olarak ateşe koyulur. Su ısındıkça, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınıp, atılır. Sonra tencerenin kapağı kapatılır ve hafif bir ateşte, 5 saat kadar kaynatılır. 5 saat sonra kemikler, tencereden çıkarılır. Suyu da ince bir süzgeçten geçirilir. Elde edilecek suyun, 8 - 9 su bardağı kadar olması gerekir.

ET SUYU - Sığır Etinden, Açık Renkte -

MALZEMELER : 4 lt. su ( 16 su bardağı ), 800 gr. sığır eti, 2 orta boy havuç, 2 baş orta büyüklükte soğan, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü HAZIRLANIŞI : Büyük bir tencereye, su, kabuğu ayıklanmış soğanlar, üstü kazınmış havuçlar, temizlenmiş maydanoz kökü, pırasa, sarımsak, tuz ve et koyulduktan sonra tencere, kapağı açık olarak ateşe koyulur. Suyu ısınınca, yüzeyinde biriken köpükler, delikli bir kepçe ile alınarak, atılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Et, yumuşayıncaya kadar, hafif ateşte, 3 - 3,5 saat kadar haşlanır. Et pişince, tencereden bir tabağa alınır. Suyu da çok ince bir süzgeçten geçirilir. Böylece; et suyu, yemeklerde kullanılmaya hazır hale gelmiş olur. Elde edilecek su, 8 - 9 su bardağı kadar ( 2 lt. kadar ) olmalıdır. Az olursa, fazla ağır olur. Çok olursa, tatsız olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder