TÜRK MUTFAĞI ' NDA; ÇORBALAR, KAÇ ŞEKİLDE YAPILIRLAR?
1- TANELİ ÇORBALAR
2- SÜZME VEYA EZME ÇORBALAR
3- UNLU ÇORBALAR
1- TANELİ ÇORBALAR : Et, tavuk, Balık suyuna veya sade suya, kuru bakliyatların, çeşitli hamurların ve taze sebzelerin kullanılması ile yapılan çorbalardır. Örnek: Pirinç, mercimek, bulgur, buğday, hamur taneleri... gibi
2- SÜZME VEYA EZME ÇORBALAR : Et, tavuk, balık suyuna veya sade suya koyulan, çeşitli kuru veya taze malzemelerin, yumuşayıncaya kadar pişirildikten sonra ezilerek hazırlanmasıdır. Örnek: Ezme sebze çorbası, kırmızı mercimek çorbası...gibi
3- UNLU ÇORBALAR: Un ile aynı miktardaki yağın, çok pembeleştirmeden kavrulması ile yapılan ve içine; et suyu, tavuk suyu veya sade su da ilave edilen çorbalardır. Örnek: Düğün çorbası, kavrularak yapılan un çorbası...gibi * Genellikle, süzme ve ezme çorbaların üzerine, kızdırılmış tereyağının içinde, yakmadan pişirilmiş, pul kırmızı biber ve kuru nane sosu gezdirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder