29 Temmuz 2012 Pazar

konsomeler

KONSOME

MALZEMELER : 3 litre et suyu, tarım kg. yağsız sığır eti, 1 çorba kaşığı salça, 1 baş büyük soğan, 150 gr. mevsim sebzeleri, 2 tane yumurtanın akı, 2 adet tane karabiber, 1 tane karanfil, 1 tane defne yaprağı HAZIRLANIŞI : Et, makinede kalınca çekilir ve bir kaba koyulur. Sebzeler, ince ince doğranır, yıkanır ve et kabına karıştırılır. Yarım litre soğuk et suyu ilave edilir. Ayrıca; salça, tane karabiber, karanfil, 1 defne yaprağı ve 2 yumurtanın akı da karıştırıldıktan sonra buz dolabına kaldırılır. 1 gün dolapta bekletilir. Ertesi gün dolaptan çıkarılarak, bir tencereye koyulur. Üzerine 3 litre et suyu ilave edilerek, ateşe oturtulur ve hafif hafif kaynatılır. Tencerenin üzerindeki yağlar, bir kepçe ile alınmalıdır. Soğanlar, fırında 3 dakika kadar kararması beklenerek pişirilir ve konsomeye ilave edilir. Tencere hafif ateşte, 5 - 6 saat kaynatılır. Konsome berraklaşıp, parlak bir şekil alınca, ateşten indirilir. 15 dakika sonra bir kepçe ile alınarak, tülbentten süzülür. Sıcak veya soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

TAVUK ETLİ KONSOME

MALZEMELER : 1 tane iri tavuk HAZIRLANIŞI : Hazırlanan tavuk sulu konsomenin içine, tavuğun göğüs eti, ciğeri ve katısı da haşlanarak ilave edilir. Servis yapılır. Afiyet olsun.

TEL ŞEHRİYELİ KONSOME

MALZEMELER : 1 su bardağı tel şehriye HAZIRLANIŞI : Konsome hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz.) Kaynamakta olan suya, tel şehriyeler ilave edilerek, bir kaç defa karıştırıldıktan sonra 25 dakika haşlanıp, soğuk suda geçirilerek, konsomeye katılır. Servis yapılır. Afiyet olsun.

PİRİNÇLİ KONSOME

MALZEMELER : Yarım su bardağı pirinç HAZIRLANIŞI : Konsome hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz ) Pirinç ayıklanıp yıkandıktan sonra bol su tencereye koyulur ve tuz da ilave edilerek, orta hararetli ateşte pişmeye bırakılır. Pirinç taneleri uzamaya başlayınca, ateşten alınır ve soğuk sudan geçirilir. Konsomeye ilave edilir. Tavuklu konsome yapılmışsa, tavuğun ciğeri ve katısı da haşlanıp, ufak parçalar halinde konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.

EKMEKLİ KONSOME

MALZEMELER : 1 çay fincanı rendelenmiş kaşar peyniri veya beyaz peynir, 1 tane yumurta, 1 kahve kaşığı kırmızı biber, 3-4 dal maydanoz, bir ekmeğin yarısının yarısı kadar ( 1 /4 ) bayat ekmek HAZIRLANIŞI : Konsome istenilen usulde hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz.) Rendelenmiş peynire, yumurtalar kırılır. Kıyılmış maydanoz ve kırmızı biber ilave edilerek karıştırılır. Yarım parmak kalınlığında, dilimler halinde kesilen ekmeğe, peynirli karışımdan bol miktarda sürülür ve fırınlanır. Ekmekler kızardıktan sonra fındık büyüklüğünde doğranarak, konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.

ÇİĞDEM KONSOME

MALZEMELER : Yarım havuç, yarım kereviz, 6 tane taze fasulye HAZIRLANIŞI : İstenilen usulde konsome hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden birini seçiniz.) Havuç ve kerevizler, saman çöpü inceliğinde doğranır. Fasulyelerin kılçıkları ayıklanır ve diğer sebzeler gibi doğranır. Bol su ile haşlanır. Soğuk sudan geçirilerek, konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.

BAHAR KONSOMESİ

MALZEMELER : 6 tane içsiz taze fasulye, yarım havuç, yarım kereviz, 1 tane kabak HAZIRLANIŞI : Konsome, istenilen usulde hazırlanır. ( Bloğumdaki konsome tariflerinden seçiniz. ) Diğer tarafta, sebzeler ayıklanıp yıkanır. Kabağın çekirdekli kısmı çıkarılır. Bütün sebzeler, bezelye büyüklüğünde doğrandıktan sonra bol su ile haşlanır. Haşlanan sebzeler soğuk sudan geçirilir ve konsomeye ilave edilir. Afiyet olsun.

TAVUK KONSOME ( 4 kişilik )

MALZEMELER : 2 kg ' lık tavuk, 1 tane büyükçe kereviz, 1 tane havuç, 1 tane soğan, 1 diş sarımsak, maydanoz, fesleğen veya kekik, 3 tohum karabiber, tuz, 1 tane yumurtanın akı, 1 tane limon HAZIRLANIŞI : Temizlenmiş tavuk, bol su ile yıkanır ve limon ile oğuşturulur. Tencerenin içine; tavuk, biber, temizlenerek, dilimlenmiş kereviz ile taze kereviz yaprakları, kekik veya fesleğen, havuç, soğan, sarımsak koyulur. Üzerine, 1,5 litre su ilave edilerek, ateşe oturtulur. Kısık ateşte, 2,5 saat kadar haşlanır. Süre dolunca, tavuk suyunun 1 litre kadar olması gerekir. Tencere ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır. Tavuk tencereden çıkartılıp, suyu da küçük delikli bir süzgeçten geçirilir. Süzgeçten geçirilen tavuk suyu, bir tencereye boşaltılır. İçine yumurtanın akı eklenerek, yeniden ateşe oturtulur. Orta hararetli ateşte, uzun bir çatalla veya yumurta çırpıcısı ile kaynamaya başlayıncaya kadar, çorba iyice çırpılır. 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra çorba, ateşten alınır. 10 dakika kadar bekledikten sonra çorba, içine beyaz tülbent yerleştirilmiş bir süzgeçten geçirilir. Konsome, servise hazırdır. Afiyet olsun.

TAVUK VEYA ET SULU KONSOME

MALZEMELER : 1 tane büyük tavuk veya 1 kg. yağsız kemikli sığır eti, 2 tane karanfil, 2 dal kereviz, 1 - 2 kahve kaşığı tane karabiber, 2 baş soğan, 2 - 3 ceviz kadar havuç, 1 tane domates, 1 tane dolmalık biber HAZIRLANIŞI : Tavuk veya sığır eti, 25 su bardağı soğuk suda, üstü açık olarak kaynatılır. Köpükleri çıktıkça, kevgir ile toplanıp, atılır. Soğanlar, enine, yarım parmak kalınlıkta ve dilimler halinde kesilir. Katlarından ayrılmamasına dikkat edilerek, yağsız tavada, kestane kabuğu rengine gelinceye kadar kızartılır. Havuç ve kereviz yıkandıktan sonra birkaç parçaya doğranır. Bu parçalardan birine yarım karanfil batırılır. Maydanoz kökünün dış kısmı, boyuna çizilerek özü çıkarılır. Bütün bunlar, et suyuna ilave edilir. Domates ile dolmalık biber, bütün olarak koyulur ve tuz ilave edilir. Konsomenin, 10 - 15 su bardağı suyu kalıncaya kadar, hafif ateşte ve üstü açık olarak kaynatılır. Sonra bir tülbentten süzülür, yağlı ise yağı çıkarılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder