24 Mart 2012 Cumartesi

TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBA

Türk kültüründe çorba

Çorba Anadolu ve Türk kültürünün önemli yemeklerinden biri. Öyle ki, sabahtan sabaha uzanan zaman diliminde farklı amaçlarda tüketilebiliyor. Kahvaltı ile başlayan çorba serüveni, akşam içkiyi fazla kaçıranların, şafağın henüz sökmeye başladığı saatlerde ayılmak için başvurduğu vazgeçilmez çare oluyor. Hatta batıda çorba üzerine uzmanlaşmış lokantalar bulunmazken, bizde sadece çorba satan lokantalar fakirinden zenginine hizmet sunuyor. Anadolu’da kışlık hazırlıkların önemli bir parçası olan çorba karışımları üretilmeye devam ediyor. Çorba Türkler için o kadar önemli ki, her çorbanın üzerine ayrı ayrı rahiyalar yakılıyor ve bunun adına da çorba yüzlüğü deniyor. Bu sayede çorbaya gövde kazandırılıyor.

At sırtında göçebe hayatı yaşayan Türklerin zengin bir mutfak kültürü oluşturmalarının mümkün olmadığı biliniyor. Sütten yoğurt üretmenin ve içinde yoğurdun önemli payı olduğu sofraların vazgeçilmez çorbası tarhananın, bir göçebe Türk buluşu olduğu kanısı da yaygın. Ancak Anadolu’ya yerleşmeye başlayınca, dört bir taraftaki gelişmiş mutfaklar, daha da önemlisi her türlü meyve ve sebze yetiştirmeye elverişli topraklar, çorba kültürünün de gelişmesini sağlıyor.

Öyle ki yemeklere çorbayla başlanıyor bizim ülkemizde. Hem sebze çeşitliliğinin bol olmasından, hem de göçebe kültürünün etkisinden olacak ki, çorbanın her türlüsü biliniyor, her türlüsü seviliyor Anadolu’da. Çorbayı sofraların baş tacı olarak dünyaya asıl sevdiren ve çorbada ağırlıklı sebze kullanarak çorba çeşitlerini zenginleştiren de yine Türkler oluyor. Batı dünyası özellikle İstanbul’un fethiyle birlikte, sebze ve baharatların karışımıyla oluşturulan leziz ve besleyici çorbalarla buluşuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder