30 Temmuz 2012 Pazartesi

ev cininden 2 renkli çorba

İki Renkli Biber Çorbası

Biber2_1

Bu seferki gecikme benden değil Ankara Belediyesi'nden kaynaklı. Belediyenin dünyanın merkezine yapacağı seyahat sebebiyle kazdığı tünel, telefon ve ADSL kablolarını bir hafta süreyle kullanılamaz hale getirdi. Neyse ki şimdilik herşey düzeldi.

Yasemin, geçen sene bir arkadaşının yılbaşı davetinde iki renkli biber çorbası içtiğini ve pek beğendiğini söylemişti. İnternette biraz araştırınca bu çorbanın bilinen, sevilen ve insanlara ilginç gelen bir çorba olduğunu öğrendim. İlginç olan kısmı aynı tabakta iki ayrı çorbanın karışmadan durması. Reçeteyi Williams-Sonoma'dan buldum. Orada sadece 6 kişilik sarı biber çorbası tarifi verilmişti. Ben malzemeleri ikiye böldüm ve yarısını kırmızı biberli yaptım. Ayrıca, biberleri közledim. Böylece füme kokulu lezzetli ve ilginç bir çorba elde etmiş oldum. Arzu ederseniz; biberleri közlemeden çiğ olarakta pişirebilirsiniz.

Çorbaya geçmeden önce, sebze suyunu hazırlayarak işe başlamak lazım. Çorbaya duru su da ekliyebilirsiniz fakat hem lezzet hem de vitamin bakımından sebze suyuyla duru su arasında fark olduğunu söyliyeyim.

Sebze Suyu

Malzemeler:6 su bardağı sebze suyu için

1 cup = 250 ml.'lik su bardağı

  • 1 adet pırasa; 2-3 parçaya kesilmiş
  • 1 adet kuru soğan; soyulup, iki parçaya kesilmiş
  • 1 adet havuç; soyulup, 2 parçaya bölünmüş
  • 10 adet mantar; iri iri dilimlenmiş
  • 1 adet kereviz sapı; 2-3 parçaya bölünmüş (kereviz sapı bulamazsanız, kerevizin kendisini kullanabilirsiniz.)
  • Yarım demet maydanoz
  • 10 adet tane karabiber
  • 1 adet defne yaprağı
  • 7 su bardağı su

Tarif:

  1. Genişçe bir tencerenin içine hazırladığınız bütün malzemeleri koyun. Üzerine suyu ekleyin. Kaynayana kadar hızlı, daha sonra kısık ateşte 2 saat pişirin. Süzdürün ve çorbalarınızda pilavlarınızda kullanın.

İki renkli çorba yapmak için ocağın üstüne iki ayrı tencere koyun ve iki çorbayı da aynı anda hazırlamaya başlayın. Çorbalarınız hazır olunca bir kepçe sarı çorbadan, bir kepçe kırmızı çorbadan alın ve kasenin içine aynı anda çorbaları dökün. Kıvamları aynı olduğu için birbirine karışmadan duracaktır.

Biber1_1

Közlenmiş Sarı Biber Çorbası

Malzemeler:3 kişilik

1 cup = 250 ml.'lik su bardağı

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kuru soğan; kahverengi kabuklu olanlarından
  • Yarım havuç; kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş
  • Yarım kereviz sapı; dilimlenmiş
  • 2.5 su bardağı sebze suyu
  • 4 adet sarı biber; közlenip, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış
  • Yarım tatlı kaşığı taze kekik; incecik doğranmış (bulamazsanız kuru kekik)
  • Tuz ve öğütülmüş tane karabiber
  • Süslemek için maydanoz yaprağı

Tarif:

  1. Orta boy bir çorba tenceresinin içine yağı koyun. Yağ kızınca; doğranmış soğanı, havucu ve kereviz sapını ekleyin. Yağın içinde 5-7 dakika, rengi kızarana kadar soteleyin.
  2. Sebze suyunu üzerlerine dökün. Su fıkırdamaya başlayınca doğradığınız biberleri ekleyin. Tencereniz kapağını kapatın ve önce hızlı ateşte, ardından orta ateşte 30 dakika pişirin.
  3. Tencereyi ocağın üstünden alın ve el blenderiyle çorbayı püre haline getirin. İçinde pütürüklü bir parça kalmamasına dikkat edin.
  4. Çorbayı tekrar ocağın üstüne koyun. Kekiği ekleyin. 5 dakika daha pişirin.

Biber_1

Közlenmiş Kırmızı Biber Çorbası

Malzemeler:3 kişilik

1 cup = 250 ml.'lik su bardağı

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kuru soğan; kahverengi kabuklu olanlarından
  • Yarım havuç; kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş
  • Yarım kereviz sapı; dilimlenmiş
  • 2.5 su bardağı sebze suyu
  • 4 adet kırmızı biber; közlenip, kabukları soyulmuş ve çekirdekleri çıkarılmış
  • Yarım tatlı kaşığı taze kekik; incecik doğranmış (bulamazsanız kuru kekik)
  • Tuz ve öğütülmüş tane karabiber
  • Süslemek için maydanoz yaprağı

Tarif:

  1. Orta boy bir çorba tenceresinin içine yağı koyun. Yağ kızınca; doğranmış soğanı, havucu ve kereviz sapını ekleyin. Yağın içinde 5-7 dakika, rengi kızarana kadar soteleyin.
  2. Sebze suyunu üzerlerine dökün. Su fıkırdamaya başlayınca doğradığınız biberleri ekleyin. Tencereniz kapağını kapatın ve önce hızlı ateşte, ardından orta ateşte 30 dakika pişirin.
  3. Tencereyi ocağın üstünden alın ve el blenderiyle çorbayı püre haline getirin. İçinde pütürüklü bir parça kalmamasına dikkat edin.
  4. Çorbayı tekrar ocağın üstüne koyun. Kekiği ekleyin. 5 dakika daha pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder